Zaken Top
Image default
Personeelszaken

Ergonomisch werken met een monitorsteun

Jijzelf en eventuele werknemers moeten kunnen werken in veilige en ergonomische omstandigheden. Niet alleen voor jou maar ook voor je werknemer is dit belangrijk voor het algemeen welzijn en de gezondheid, ook voor jou als ondernemer is het de manier bij uitstek om het ziekteverzuim door fysieke en mentale klachten bij jouw werknemers te verminderen.

Samen met de arbodienst kan je een analyse maken van de huidige werkomstandigheden en een plan opmaken om dit in de toekomst te verbeteren. Ergonomische bureaustoelen, in hoogte verstelbare bureaus en een goede monitorsteun maken alvast een groot verschil en zijn een goed begin in de strijd tegen het ziekteverzuim door onaangepast werken.

Wat is ergonomisch werken?

Je kan ergonomisch werken omschrijven als veilig en comfortabel werken. Een verkeerde houding, niet aangepast kantoormeubilair en onvoldoende beweging tijdens het werk leveren tal van fysieke klachten op en kunnen ook het mentaal welzijn op de werkvloer ernstig verstoren. Rugpijn, nekklachten en een aanhoudende hoofdpijn zijn de eerste tekenen dat er werk aan de winkel is op het vlak van ergonomisch werken.

Kies voor de juiste kantoorinrichting

Het spreekt voor zich dat aandacht voor ergonomisch werken een gedeelde verantwoordelijkheid is. Het is aan jouw werknemers om alert te zijn voor een goede houding en het inlassen van enkele beweegmomenten, het is wel aan jou als ondernemer om ervoor te zorgen dat het meubilair en de omgeving toelaten om ergonomisch te werken.

In veel bedrijven werden al goede stoelen en bureaus voorzien, maar werd vergeten dat het langdurig werken aan een computer een enorme belasting voor de nek, schouders en ogen vormt. Een monitorsteun kan voor iedere werknemer op de juiste kijkhoogte ingesteld worden, wat de fysieke belasting aanzienlijk vermindert.

De voordelen van een monitorsteun

Een monitorsteun laat toe om het beeldscherm op de juiste hoogte en in de juiste positie te plaatsen om op de meest comfortabele manier te werken.

De mogelijkheid die de monitorsteun biedt om de hoogte van het beeldscherm aan te passen, zorgt voor een verbeterde houding, wat de schouders en nek alleen maar ten goede komt. Jouw werknemer kan langer werken in een comfortabele houding waardoor je klachten die leiden tot ziekteverzuim kan vermijden. Omdat je ook de positie van het beeldscherm kan aanpassen naar de specifieke gebruiker ervan, draag je bij aan een lagere belasting van de ogen, ook weer een meerwaarde voor de gezondheid van jouw werknemer.

De bedrijfsarts en arbodienst helpen je graag bij het kiezen van de meest ergonomische monitorsteun die de meeste voordelen biedt en die jij als ondernemer aan je personeel kan aanbieden om hun werkdag in goede omstandigheden door te brengen.

Enkele handige tips

Ergonomisch werken is een geheel van maatregelen die bijdragen aan welzijn en gezondheid en door het investeren in aangepast meubilair en een goede monitorsteun, ben je al een heel eind op goede weg. Toch kunnen ook kleine veranderingen door de werknemers zelf een groot verschil opleveren. Sensibiliseer hen om een goede houding aan te nemen en om regelmatig tussen het werken door even de benen te strekken. Ziekte door een niet ergonomische manier van werken, kan je in veel gevallen vermijden door van beide kanten alert te zijn voor de omstandigheden waarin het werk wordt verricht.