Zaken Top
Image default
Werkgelegenheid

Juridische vacatures als Rechter: een gereputeerde functie

Een rechter dient meerdere jaren relevante werkervaring te hebben. Door middel van een intern opleidingsprogramma bij de rechterlijke macht of een ander onderdeel van de rechtspraak kan beroepservaring worden opgedaan. De rechterlijke macht biedt de nodige instructie. Hoe kom je in aanmerking voor juridische vacatures als rechter? Wat houdt dit in? Lees hier verder!

Juridische vacatures: Hoe wordt je rechter?

Onder leiding van de Minister van Justitie en Veiligheid worden rechters benoemd door de Kroon. Rechters mogen alleen worden benoemd als zij Nederlander zijn. Kandidaten moeten Nederlandse universitair afgestudeerden zijn met een graad in de rechten. Alleen op voordracht van een landelijke selectiecommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de verschillende rechtbanken, het Openbaar Ministerie en gemeenschapsleiders, kan iemand worden voorgedragen voor benoeming in de rechterlijke macht. Om toezicht te houden op gerechtigheid in een bepaalde rechtbank, wordt een rechter gekozen. Alleen als de betreffende rechter de kandidaat-rechter voordraagt, is een dergelijke benoeming toegestaan. Deze eisen worden gesteld om het benoemings systeem zo onpartijdig mogelijk te laten zijn. Dat zal niet eenvoudig zijn in termen van juridische vacatures, maar het is de moeite waard om voor deze carrière te vechten.

Juridische vacatures: Meest duurzame baan als rechter

Rechters zijn bevoorrechte leden van de regering. Na aanstelling mogen zij geen andere aanstelling meer aanvaarden. Rechters kunnen tot hun 70e in functie blijven. Voor die tijd konden ze alleen tegen hun wil uit hun functie worden gezet door de Hoge Raad der Nederlanden, op verzoek van de procureur-generaal. Rechters moeten expertise ontwikkelen op twee of meer gebieden. Ze horen meestal een zaak op het ene rechtsgebied voordat ze naar een ander gaan. Dit systeem is bedoeld om te voorkomen dat rechters zich gedurende langere tijd obsessief concentreren op één expertisegebied. Wil je rechter worden? Kijk eens naar een aantal juridische vacatures in Nederland bij Advocatenkantoren.nl.

Voordeel van juridische vacatures als rechter

Volgens het Economisch Onderzoeksinstituut is het gemiddelde salaris van juridische vacatures als rechter in Nederland € 68.590 per jaar, ofwel € 33 per uur. Er is nog een jaarlijkse bonus van circa € 3.251. Met een gemiddelde stijging van 10% per jaar kan het salaris van een rechter in 2027 oplopen tot € 75.729. Maar om deze baan te krijgen, moet je een bachelordiploma hebben.