Zaken Top
Image default
Milieu

Alles wat je moet weten over duurzame verlichting

Je kunt er bijna niet meer omheen dat de aarde achteruit gaat. Er moet een stuk duurzamer worden geleefd en met een hoop dingen kan dit al. Denk aan auto rijden of energie opwekken. Ook als het draait om licht kun je een stukje duurzamer gebruik maken en dat is natuurlijk enorm handig. 

Wat?

Bijdragen aan een duurzame toekomst is niet altijd even makkelijk. Het kan daarom helpen als je weet waar je precies naar moet zoeken om het goed te doen. Klik hier voor meer informatie. Voor hetzelfde geld heb je helemaal geen duurzame verlichting en dan heb je er ook niet zoveel aan. Er zijn een aantal eigenschappen waar je op moet letten. Om te beginnen moet de lamp zo weinig mogelijk impact hebben op het milieu, het energieverbruik moet laag zijn en een langere levensduur dan de meeste andere lampen. Als je op deze zaken let, weet je zeker dat je de juiste verlichting hebt. Duurzame verlichting zijn dus vormen van verlichting die in vergelijking met andere lichtbronnen weinig energie verbruiken en een minder grote impact op het milieu hebben. Welk soort verlichting  aan deze eisen voldoen, verandert continu. De technologie blijft zich maar ontwikkelen en staat dus niet stil. 

 

Ledlamp

De meest gebruikte en daardoor ook meeste bekende duurzame verlichting is de ledlamp. Het is alweer een lange sinds sinds deze de normale gloeilamp heeft vervangen. Bijna iedereen heeft er wel van gehoord en heeft hem zelfs ook in huis. De led lamp voldoet ook aan alle eisen om een goede duurzame verlichting te zijn. Tegenwoordig verbruikt een led lamp tot wel 90% minder energie dan voorheen. Dit is een erg grote stap vooruit en zeker iets de wereld nodig heeft. Het is uiteindelijk ook alleen maar fijn voor jezelf, want een laag energieverbruik betekent ook een lagere energierekening. Je kunt dus een hoop besparen door duurzame verlichting aan te schaffen, want het verschil zul je op een gegeven moment zeker wel merken.

 

Herkenning 

Buiten dat een lamp van te voren bepaalde eisen heeft, kun je ook in de praktijk zien of het een duurzame verlichting is. Wanneer je een normale lamp aanzet, geeft deze nog niet meteen licht. De lamp kan even knipperen, of heeft eerst wat tijd nodig voordat hij echt iets laat zien. Dit heet een conventionele aansturing. Het feit dat de lamp even tijd nodig heeft, komt doordat de buis bij deze lampen eerst ontbrand moet worden. Dit is bij duurzame verlichting niet van toepassing. Daar zal het licht direct fel te zien zijn. Hier kun je dus het verschil in zien. 

 

Prijs

Je hebt de keuze uit A-merken of de huismerken. Dit maakt ook verschil in de prijs van een duurzame lamp en in dit geval de led lamp. Een gewone led kamp kost in de winkel gemiddeld rond de 5,80 euro. Je kunt ze uiteraard ook online bestellen, maar dit verhoogt de prijs vaak ook wel. Ga goed langs naar wat jij precies nodig hebt en dan kom je zeker wel uit op het juiste voor bij jou in huis. 

Veel waar je dus op moet letten, maar het is het ook allemaal waard uiteindelijk. Je helpt mee aan een duurzamere aarde en dat is alleen maar goed, want het is en blijft voorlopig ook nog wel nodig.