Zaken Top
Image default
Financiële diensten

Waar let je op bij het afsluiten van een hypotheek

Heb je na tijdens te hebben gezocht dan eindelijk het huis van je dromen weten te vinden? Dan wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk de sleutels van je nieuwe woning in ontvangst nemen. Toch gaat er voordat het zover is nog een flink proces aan vooraf. Allereerst dien je natuurlijk een bod uit te brengen welke vervolgens geaccepteerd dient te worden. Voor het zover is, is het zaak om te weten hoeveel geld je eigenlijk kunt opnemen. Het is natuurlijk niet handig om een bod uit te brengen op een woning, zonder te weten hoeveel je maximaal zou kunnen lenen. Omdat het afsluiten van een hypotheek een vrij ingewikkelde kwestie kan zijn en er allerlei zaken zijn waar je rekening mee moet houden, hebben we een aantal praktische tips voor je, die je hierbij kunnen helpen. 

 

Weet wat je kunt lenen

Het klinkt als vanzelfsprekend, maar toch zijn er nog altijd mensen die een bod uitbrengen op een huis, zonder eerst onafhankelijk hypotheekadvies Frits te hebben opgevraagd. Wat je vaak ziet, is dat ze middels de verschillende rekentools die online zijn te vinden, uitrekenen wat ze maximaal kunnen opnemen en op basis daarvan opzoek gaan naar een huis die binnen dit budget valt. Toch is dit alles behalve verstandig om te doen. Er zijn namelijk allerlei factoren waar je rekening mee moet houden bij het berekenen van de maximale hypotheek, wat een rekentool online natuurlijk niet doet. Uiteraard geeft deze tool je een globale schatting, maar voor het daadwerkelijke bedrag is een hypotheekadviseur een absolute must. Zaken zoals een creditcard, mobiele telefoon en ook leaseauto kunnen van invloed zijn op je uiteindelijk maximaal te lenen bedrag.

 

Ga met verschillende hypotheekverstrekkers in gesprek

Wanneer je voornemens bent een huis te gaan kopen, is het advies om met meerdere hypotheekverstrekkers in gesprek te gaan. Vaak weet je dan al binnen een uur of zelfs korter wat je maximaal zou kunnen lenen en uiteraard wat de kosten hiervan zullen zijn. Dit geeft je namelijk een goed beeld van waar je nu daadwerkelijk aan toe bent. Zo kan het uiteraard wel zo zijn dat er verschil zit in het maximaal te lenen bedrag, maar dat het verstandiger kan zijn om voor een hypotheekverstrekker te kiezen waarbij je minder kunt lenen, dan bij de ander. Waarom, vertellen we je hieronder.

 

Focus je niet alleen op de laagste rente

Op het moment dat we het met elkaar hebben over de hypotheek, dan is vaak de eerste vraag die mensen stellen, wat is je rente? Uiteraard is dit van belang, maar niet alles bepalend in je uiteindelijke keuze. Het kan namelijk heel goed zijn dat je een iets hogere rente betaald, maar daardoor je hypotheek wel een stuk langer vast kunt zetten. Je hebt er immers niets aan dat je nu 2 procent rente betaald en je hypotheek maar voor 5 jaar vast kunt zetten, terwijl je bij een ander voor 2,1 procent 10 jaar vast hebt. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat wanneer de rentes stijgen, je per saldo na deze 5 jaar een flink stuk duurder uit bent, dan wanneer je had gekozen voor een ietwat hogere rente, maar wel een langere looptijd. Zeker iets om rekening mee te houden dus.

 

Boetevrij aflossen

Naarmate de tijd vordert, los je natuurlijk steeds meer af op je hypotheek. Ook betekent dit vaak dat je meer bent gaan verdienen door de tijd heen of misschien zelfs wel een prachtig bedrag hebt gewonnen of mogen erfen. Hoe fijn is het dan dat je direct een flink deel van je hypotheek kunt aflossen? Daarmee verlaag je de maandelijkse lasten en ben je sneller hypotheek vrij. Klinkt ontzettend goed, vind je niet? Toch zijn er hypotheekverstrekkers die niet toestaan. Althans, niet zonder hiervoor een boete in rekening te brengen. Doordat je vroegtijdig een deel van je hypotheek aflost, loopt de hypotheekverstrekker over dit deel natuurlijk een stuk rente mis. Deze misgelopen rente willen ze dan middels een boete alsnog op je verhalen. Je doet er daarom dus ook goed aan om te kijken naar een kredietverstrekker waarbij je boetevrij kunt aflossen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over eventuele extra kosten.