Zaken Top
Image default
Investeren

Investeren in verhuurwoningen, hoe werkt het?

Investeren in vastgoed zit al even in de lift. Steeds meer mensen zoeken alternatieven voor het klassieke sparen dat momenteel weinig tot niets opbrengt. Vastgoed stijgt nog steeds in waarde en wordt daarom aanzien als een goede investering, zeker omdat de vraag naar huurwoningen erg groot is en de huurprijzen stijgen. De lage rentes op hypotheken spelen hier dan wel weer in het voordeel omdat ze toelaten om aan goede voorwaarden geld te lenen voor het te verhuren vastgoed. Naast het financiële aspect, speelt voor velen ook het feit mee dat beleggen in vastgoed tastbaarder is dan beleggen in aandelen bijvoorbeeld, je weet en ziet waarin je investeert. Een woning kopen om te verhuren, het is populair en dat zal nog wel even zo blijven.

Direct en indirect beleggen in vastgoed

Een woning kopen om te verhuren, valt onder het direct beleggen. Je investeert direct in één of meerdere woningen, appartementen, winkelpanden of vakantiehuizen en je verhuurt die, of laat die verhuren door een makelaar.

Om indirect te beleggen in vastgoed moet je niet zelf een woning kopen, maar investeer je in vastgoedproject waarvan het beheer in handen is van een maatschappij. Hier heb je dus in tegenstelling tot het direct beleggen zelf geen omkijken naar.

Waar moet je op letten bij het direct beleggen in vastgoed?

Investeren in vastgoed klinkt aantrekkelijk en dat kan het ook zijn, toch zijn veel mensen niet alert voor de valkuilen die eraan verbonden zijn en loopt zo hun avontuur van een woning kopen om te verhuren tegen een teleurstelling aan.

Houd rekening met de netto-opbrengst van de investering

Een woning kopen om te verhuren doe je met de bedoeling maandelijks te kunnen genieten van de betaalde huur als extra inkomen. Je moet je er echter wel bewust van zijn dat deze huur die je ontvangt niet netto is. Hier dienen nog belastingen op betaald te worden en je moet rekening houden met de kosten die het onderhoud van de woning met zich meebrengt. Als je dan ook nog geconfronteerd wordt met een periode van leegstand of een huurder die na verloop van tijd de huur niet langer betaalt, valt de netto-opbrengst al direct een stuk lager uit.

Zorg voor een goede spreiding

Net als bij andere vormen van investeren, geldt ook binnen de vastgoedmarkt de regel van het spreiden van de portefeuille. Op die manier kunnen eventuele verliezen in één segment opgevangen worden door het andere. Wie bijvoorbeeld investeerde in winkelpanden, zag door de komst van de online concurrentie een leegloop ontstaan. Wie investeerde in vakantiehuisjes, zag meerdere maanden inkomsten verloren gaan door het sluiten van de parken door de coronamaatregelen. Wie investeert in particuliere verhuurwoningen, kan op termijn ook geconfronteerd worden met een verzadiging van de markt waardoor de huurprijzen dalen.

Houd een lagere liquiditeit voor ogen

Investeren in vastgoed is een minder flexibele vorm van investeren dan veel andere. Bij tegenvallende opbrengsten of een instorting van de vastgoedmarkt kan niet snel gehandeld worden zoals bij bijvoorbeeld beleggingsfondsen door direct uit te stappen.

Is investeren in vastgoed een goed idee?

Een woning kopen om te verhuren, kan zeker een goed idee zijn dat een mooi extra inkomen met zich meebrengt. Toch is het goed de voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen en zo een doordachte keuze te maken om teleurstellingen te vermijden.