Zaken Top
Image default
Detailhandel

Dekbed maten

Dekbed maten

De juiste dekbed maten kiezen is niet altijd gemakkelijk. Dus hoe groot moet je dekbedovertrek zijn? Je wilt natuurlijk niet dat het te klein is, want dat zou nauwelijks mooi staan. Maar je wilt ook geen dekbedovertrek dat te groot is. Het moet beslist nog op het bed passen en bij voorkeur niet in aanraking komen met de vloer of de muur.

Hoe bepaal je welke maat dekbed je nodig hebt? Dat zullen we hier eerst uitleggen: Dekbedden (of dekbedden) zijn meestal breder dan matrasbreedtes! Natuurlijk kan dit variëren naargelang het merk, maar over het algemeen is een tweepersoons dekbed meestal 140 cm breed, waar een standaard tweepersoons matras 120 cm is breed. Meestal worden de volgende standaardmaten gebruikt:

  • Standaard dubbel is 135 cm breed, 130 cm lang (+/- 3%)
  • Tweepersoons/volpersoons is 150 cm breed, 135 cm lang (+/- 3%)
  • Queen is 160 cm breed, 150 cm lang (+/- 3%)
  • King/Super King is 180 cm breed, 165 cm lang (+/- 3%)

Als je matras 120 cm breed is en je hebt gekozen voor een dekbedovertrek van 130 cm (een verschil van +/-3%), dan is het eenvoudig: je hebt een sprei op dubbele maat nodig! Of als je matras 140cm meet en je kiest een dekbedovertrek dat een gemiddelde breedte heeft van 150cm (verschil van 7%) is de pasvorm te groot.

Als je zeker wilt zijn, meet dan je matras op of bekijk onze meetgids van dekbed maten hier.

Wat is de breedte van je dekbed?

Een dekbed van ongeveer 60 cm moet breder zijn dan de matras waarop je slaapt. Voor een eenpersoonsbed is een dekbed van maximaal 140 cm meestal voldoende. Ben je langer of is je matras breder, dan past misschien een Duits formaat van 160 cm breedte beter bij je. Je zult echter niet veel overtrekken voor die maat vinden.

Mensen kiezen meestal de dubbele breedte als hun voorkeur, omdat die breed genoeg is voor de meeste matrassen (140 cm). Bovendien hebben mensen de neiging comfort boven esthetiek te verkiezen en vinden ze dat dit mooier staat!

Wat is de lengte van je dekbed?

De lengte van je dekbed moet ongeveer 20 cm langer zijn dan je lichaamslengte. Dit betekent dat voor een lichaamslengte tot 180 cm een 200 cm lang dekbed volstaat, terwijl langere mensen er goed aan doen een lengte van minstens 220 cm te kiezen.

Als je niet zeker weet of de zijranden van je dekbed wel tot op de bodem reiken, meet dan de afstand van je hoofdeinde (of matras) tot op de grond! Natuurlijk is het ook belangrijk hoe breed je kussens zijn; ze moeten voor het einde van het witte deel (of vulstuk) komen. Hoe groter ze zijn, hoe verder ze van de rand af komen te liggen!

Meest populaire dekbed maten

In Nederland wordt over het algemeen geloofde dat een bed twee aparte dekens moet hebben, een voor de zomer en een voor de winter. In het laatste geval heb je een dik dekbed nodig – 5 centimeter is voldoende. Als je verwarmingskosten rond de € 80 per jaar liggen, kun je jezelf zelfs wat geld besparen door een dikker dekbed te kiezen!

In het noorden van het land schakelt men van zomer- op winterdekens over zodra de temperatuur onder de 10 graden zakt. In andere streken wacht men tot het onder de 12 graden is voor men overschakelt. Maar zelfs in dit laatste geval kan het zinvol zijn om een warmere deken aan te trekken voor het vriest; je bespaart misschien op je stookkosten!

Natuurlijk is het ook van belang wat voor beddengoed je kiest. Het aantal verkopen voor een winterdeken kan hoger zijn, maar het zegt je niets over de kwaliteit van andere dekens.

Net als standaard dekbedden zijn er drie lagen: een binnenlaag (gecombineerd dekbed en laken), een middenlaag (het eigenlijke dekbed) en een buitenlaag (die van katoen of flanel kan zijn). Dus als je een warme, behaaglijke beddengoedcombinatie zoekt die echt goed isoleert en geschikt is voor gebruik het hele jaar door, kies er dan een met onderdekens!

Een dekbed moet altijd minstens twee tot drie centimeter extra over je lichaam hebben. Zo krijg je een goede isolatie – vooral belangrijk als het buiten koud is.

Meer weten over dekbed maten? Ga naar Dekbedenzo voor handige tips.

https://dekbedenzo.nl/blog/dekbed-maten/