Zaken Top
Image default
Zakelijke dienstverlening

Zo ga je met lastig klanten om

Lastige klanten, wellicht de allervervelendste klantengroep. Iedereen heeft liever een makkelijk klant in plaats van een lastige klant. Ondanks dat we deze mening hebben zullen we alsnog om moeten gaan met de lastige klanten. In deze blog leggen wij je uit hoe je met lastige klanten kan omgaan. 

De eigenschappen van een lastige klant

 1. Ze zijn ontevreden: Klanten die klagen over een product of dienst, kunnen moeilijk tevreden te stellen zijn en kunnen nog meer problemen veroorzaken als ze zich niet gehoord of begrepen voelen.

 2. Ze zijn onredelijk: Lastige klanten kunnen eisen stellen die onmogelijk zijn om te vervullen of die niet realistisch zijn.

 3. Ze zijn ongeduldig: Klanten die ongeduldig zijn, willen snel geholpen worden en kunnen gefrustreerd raken als hun verzoeken niet snel genoeg worden afgehandeld.

 4. Ze zijn kritisch: Klanten die constant kritiek hebben op uw producten of diensten, kunnen moeilijk tevreden te stellen zijn.

 5. Ze zijn agressief: Klanten die boos worden en agressief zijn, kunnen het moeilijk maken om te communiceren en kunnen de situatie verergeren.

 6. Ze zijn onvoorspelbaar: Sommige klanten kunnen zich onvoorspelbaar gedragen en het is moeilijk te weten wat ze willen of wat hun volgende stap zal zijn.

Omgaan met lastige klanten

Het omgaan met lastige klanten kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om kalm en professioneel te blijven. Je kan zelf een cursus omgaan met lastige klanten volgen. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen bij het omgaan met lastige klanten:

 1. Luister aandachtig: Laat de klant hun verhaal vertellen en toon begrip voor hun situatie. Dit kan de klant helpen om zich gehoord en begrepen te voelen.

 2. Blijf kalm: Het is belangrijk om zelf rustig te blijven en niet te reageren op eventuele agressie of onredelijke eisen van de klant.

 3. Geef excuses: Als er iets mis is gegaan, biedt dan excuses aan voor het ongemak of de frustratie die de klant heeft ervaren.

 4. Zoek naar een oplossing: Probeer samen met de klant een oplossing te vinden voor het probleem. Dit kan betekenen dat u extra inspanningen moet leveren om de klant tevreden te stellen.

 5. Houd het professioneel: Vermijd persoonlijke aanvallen en blijf altijd professioneel in uw communicatie.

 6. Wees empathisch: Probeer de situatie vanuit het perspectief van de klant te bekijken en toon begrip voor hun gevoelens.

 7. Als de klant onredelijk blijft: Als de klant onredelijk blijft, dan moet u misschien de grenzen aangeven en aangeven wat u wel en niet kunt doen. Zorg ervoor dat u altijd beleefd en professioneel blijft.

Onthoud dat het belangrijk is om elke klant serieus te nemen en hun zorgen serieus te nemen. Door kalm, professioneel en empathisch te blijven, kunt u de situatie vaak de-escaleren en tot een positieve uitkomst komen.

https://www.mkbct.nl/cursus/omgaan-met-lastige-klanten-en-agressief-gedrag/