Zaken Top
Image default
Zakelijke dienstverlening

Welke erp systemen zijn er?

Er zijn veel verschillende aanbieders van ERP systemen. Naast de verschillende aanbieders is er ook een ruime keuze in het aanbod. In tegenstelling tot wat veel mensen denken heb je vaak geen vaste ERP pakketten maar wordt een ERP systeem ingericht op jouw wensen en behoeften. 

Wat is een ERP systeem?

De afkorting ERP staat voor enterprise resource planning. ERP software zorgt ervoor dat afdelingsoverstijgende processen geautomatiseerd worden. Binnen ERP software zijn veel verschillende programma’s beschikbaar zodat elke afdeling een geschikt programma heeft. Al deze programma’s werken vanuit één databron en zijn standaard met elkaar gekoppeld. Zo kunnen grote delen van processen zoals de boekhouding en projectmanagement geautomatiseerd worden zodat data niet dubbel ingevoerd hoeft te worden.

Soorten ERP systemen

Er zijn meerdere grote aanbieders van ERP software. Al deze aanbieders hebben weer vele resellers. Sommige reseller ontwikkelen zelf extra programma’s om de bestaande ERP software nog beter te maken.

Grote ERP software ontwikkelaars zijn onder andere:

  • Exact online

  • Visma

  • SalesManager Online

  • Odoo

  • AFAS

  • Oracle Netsuite

  • SAP

  • Microsoft

Soorten ERP pakketten

Zoals we eerder al schreven heb je vaak geen vast ERP pakket, toch wordt een ERP systeem wel als ERP pakket verkocht. Sommige bedrijven maken eerst de keuze voor een ERP software en dan pas voor een leverancier. Andere bedrijven doen het juist andersom en kiezen de software op basis van wat de gekozen leverancier aanbiedt. 

In de basis is elke ERP software gelijk. Elk systeem zorgt ervoor dat bedrijfsprocessen geautomatiseerd worden. Wel heb je ERP systemen die speciaal ontwikkeld zijn voor bepaalde branches. Binnen een ERP systeem kun je kiezen uit verschillende modules, bijvoorbeeld een module voor projectmanagement, HRM en inkoop. Door de verschillende modules samen te voegen krijg je een op maat gemaakt ERP systeem.

ERP software en leverancier kiezen

Wanneer je eerst een keuze maakt voor de software en dan pas voor de leverancier is het verstandig om de ontwikkelaar en alle resellers te onderzoeken. Kies je voor een ERP systeem van Exact doe dan onderzoek naar alle resellers. Kijk welke reseller veel implementaties in jouw branche gedaan heeft. Kijk ook naar referenties, welke Exact partner heeft bedrijven geholpen die dezelfde problemen hadden. De implementatie van een ERP systeem is vaak wel voor elk bedrijf anders maar wanneer de leverancier de branche goed kent kan deze op voorhand bepaalde problemen al ontlopen.

https://www.axians.nl/exact-gold-partner/