Zaken Top
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hybride werken en vergoedingen

Door bijna meer dan de helft van de werkgevers is inmiddels de thuiswerkvergoeding ingevoerd. Ook zijn veel werkgevers voorstander van het hybride werken wanneer de pandemie voorbij is. Het bedrijfsbeleid en cao-afspraken worden ook steeds meer ingestoken op het hybride werken.

Voor de pandemie zorgden ongeveer 20% van de werkgevers voor een thuiswerkvergoeding voor de werknemers. Een thuiswerkvergoeding zou volgens het Nibud, die hier vorig jaar een berekening voor maakte, €2,- per dag moeten zijn.

Doordat de thuiswerkvergoedingen worden ingevoerd in het bedrijfsbeleid, gaat dit gepaard met het aanpassen van de regelingen voor reiskostenvergoedingen. Uit het onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder het Nederlandse bedrijfsleven bleek dat dit steeds meer ter sprake kwam en het aantal werkenden dat een thuiswerkvergoeding krijgt zal snel stijgen in de aankomende tijd.

Dit komt zeker omdat steeds meer mensen hybride werken. Hybride houdt in dat de werknemer gedeeltelijk thuis werkt en gedeeltelijk op de werklocatie of ergens anders. Dit willen de meeste werkgevers en werknemers na de coronacrisis vast gaan houden. Vaak gaat het dan om twee dagen per week vanuit huis te werken en de rest van de week op kantoor. 60% van de werkgevers is hiervoor. 9 op de 10 werknemers geven aan dat zij ook na de coronacrisis graag regelmatig thuiswerken. Ook toont onderzoek aan dat 68% van de werkgevers de mobiliteitsregeling heeft aangepast of van plan is om deze te gaan aanpassen. De populairste overstap is naar de waarjewerkt-regeling. Hier worden de reiskosten en de thuiswerkvergoeding in één budget gecombineerd.

In CAO’s wordt thuiswerken en hybride werken steeds vaker benoemd. Zo bevat de helft van de vernieuwde CAO’s in 2021 afspraken over een thuiswerkvergoeding. Ook blijkt 2 op de 3 werkgevers de mobiliteitsregeling te hebben aangepast, of dit van plan is te gaan doen. Om meer te weten over thuiswerkregelingen en thuiswerkvergoedingen, neem eens contact op met je accountantskantoor om fiscaal advies in te winnen.

http://weanaaldwijk.nl