Zaken Top
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe til je je innovatie binnen je bedrijf naar een hoger niveau?

Terwijl automatisering, artificial intelligence en andere technologieën veel operationele taken overnemen, neemt de vraag naar menselijke vaardigheden, zoals innovatievermogen en creativiteit, toe. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 80% van de mensen het ontwikkelen van creatief potentieel als een essentieel aspect voor groei ziet. Bedrijven met een creatieve leiding doen het financieel zelfs aanzienlijk beter dan bedrijven die niet innoveren. Creativiteit is essentieel, maar het is vaak moeilijk om het op de werkvloer in te zetten. Om soepel samen te werken en zaken te kunnen blijven doen, offeren bedrijven creativiteit op ten gunste van snelheid en voorspelbaarheid. Maar hoe ontwikkel je toch deze innovatie en verbeter je dit in je organisatie? 

Zelfstandigheid 

Als je werknemers het gevoel hebben dat hun ideeën niet worden gerespecteerd of dat er continu in hun nek wordt gehijgd, dan heeft het geen zin om oefeningen op te zetten die de creatieve vaardigheden naar boven halen, want het zal niet werken. Je team moet weten dat ze baas zijn over hun eigen werk en dat ze invloed hebben op de output van hun team. Je kunt de autonomie vergroten door vragen te stellen als ‘Hoe zou jij dit doen?; ‘Wat zou volgens jou een goede deadline zijn?’ en ‘Welke campagne heeft volgens jou de beste visuals en waarom?’ en vervolgens in te gaan op de ideeën van iemand anders, zelfs als hun oplossing voor iets niet jouw eerste keuze zou zijn. Laat je team zien dat ze verantwoordelijk zijn voor hun beslissingen en geef ze begeleiding bij het opbouwen van vertrouwen in hun werk. Vraag ze ook regelmatig om hun visie op bepaalde ontwikkelingen en creëer een open sfeer.  

Een helpend handje 

Een externe hulp inschakelen is ook geen slecht idee. Je kunt hierbij denken aan een innovatie bureau. Zij weten van alles over innovatie, hoe je het in een organisatie kunt stimuleren en hoe je innovatieve processen verbetert. Ook kun je kijken naar een innovatiecoach, dit is een soort personal trainer op het gebied van innovatie. Vaak weten dit soort bedrijven alles over verschillende technieken op het gebied van innovatie, waaronder design thinking.