Zaken Top
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe krijg je een tuin met veel fauna? 5 tips!

Een tuin is een plek waar je kunt ontspannen en genieten van de schoonheid van de natuur. Maar wist je dat je jouw tuin ook kunt transformeren tot een levendige omgeving vol met fauna? Het aantrekken van vogels, vlinders, bijen en andere dieren naar je tuin kan niet alleen zorgen voor een prachtig schouwspel, maar het heeft ook een positief effect op het ecosysteem. In dit artikel delen we zeven handige tips om jouw tuin om te toveren tot een paradijs voor fauna.

Tip1: Diversiteit van flora

Om een tuin met veel fauna aan te trekken, is het belangrijk om een diversiteit aan planten te hebben. Kies voor verschillende soorten bloemen, struiken en bomen om een gevarieerde omgeving te creëren. Hierdoor trek je een breed scala aan dieren aan, die allemaal hun eigen voorkeur hebben qua voedsel en leefomgeving.

Tip 2: Creëer schuilplaatsen en nestgelegenheid

Dieren hebben behoefte aan schuilplaatsen en nestgelegenheid in een tuin. Plaats nestkasten en vogelhuisjes op strategische plaatsen om vogels aan te trekken. Creëer ook schaduwrijke plekken met behulp van bomen en struiken waar dieren zich kunnen verstoppen. Het bieden van een veilige omgeving zal fauna aanmoedigen om zich in jouw tuin te vestigen.

Tip 3: Gebruik natuurlijke materialen

Bij het inrichten van jouw tuin is het raadzaam om natuurlijke materialen te gebruiken. Denk hierbij aan hout, steen en gras. Deze materialen zorgen voor een natuurlijke uitstraling en bieden tegelijkertijd schuilplaatsen voor verschillende dieren. Vermijd het gebruik van kunstmatige materialen die schadelijk kunnen zijn voor de fauna.

Tip 4: Voorzie waterbronnen

Water is essentieel voor het aantrekken van dieren naar jouw tuin. Plaats vogelbadjes, vijvers of kleine fonteinen om dieren van water te voorzien. Zorg ervoor dat het water regelmatig wordt ververst om een schone en veilige omgeving te behouden. Door het bieden van water zullen verschillende dieren zoals vogels, vlinders en amfibieën graag

Hoe vaak moet ik het water in vogelbadjes verversen? Het is raadzaam om het water in vogelbadjes minstens twee keer per week te verversen om een schone drinkplaats voor vogels te behouden.

Tip5: Beschutting

 Moet ik de tuin in de winter anders inrichten voor fauna? Ja, in de winter hebben dieren behoefte aan beschutting en voedsel. Je kunt bijvoorbeeld nestkastjes en voedersilo’s toevoegen om dieren te helpen tijdens koude periodes.

Tip6: Meelwormen kopen

Meelwormen zijn voor veel vogels een belangrijk ingrediënt vol voedingsstoffen voor op de menukaart. Als je meelwormen koopt lok je dus bepaalde vogels. Zo eten de roodborst en de boomkruiper graag verse of gevriesdroogde meelwormen. Verder is de pimpelmees en winterkoning ook dol op verse of gevriesdroogde meelwormen. Dus meelwormen kopen draagt bij aan meer diversiteit aan vogels voor in de tuin.

Conclusie

Met deze 6 tips kun je jouw tuin transformeren tot een levendige omgeving vol met fauna. Door te zorgen voor diversiteit in beplanting, schuilplaatsen, waterbronnen en voedselbronnen creëer je een aantrekkelijke habitat voor verschillende dieren. Geniet van de prachtige natuurlijke omgeving die jouw tuin te bieden heeft.