Zaken Top
Image default
Zakelijke dienstverlening

Emotionele schade compenseren

Wie door schuld van een ander tijdens het werk een ongeluk krijgt, kan lange tijd uitgeschakeld zijn vanwege het lichamelijk herstel. Er is door het ongeval vaak ook sprake van emotionele schade. Voor de lichamelijke schade is vrijwel altijd een letselschadevergoeding te eisen, maar bij emotionele schade is financiële compensatie soms moeilijker. Het gaat dan om de vraag wanneer recht op smartengeld, en het is ingewikkeld om dat goed voor elkaar te krijgen. Toch is dat wel iets om serieus te overwegen, vooral als het ongeval er de oorzaak van is dat je je arbeidsvreugde kwijt bent geraakt, of als je veel last hebt gehad van pijn en verdriet.

Lastige materie

De regels rondom smartengeld zijn ingewikkeld. Daarom moet een claim altijd worden begeleid door professionele juristen, zoals van B&O Letselschade. Zij zijn volledig op de hoogte van de voorwaarden die van toepassing zijn. Eén van de belangrijkste dingen bij smartengeld is, dat de veroorzaker van het ongeval zijn aansprakelijkheid erkent. Smartengeld kan ook alleen worden geclaimd als er sprake is van emotionele schade die je hebt opgelopen door de schuld van iemand anders. Smartengeld is dus iets wat alleen slachtoffers kunnen claimen. Om de hoogte van een vergoeding te kunnen bepalen moet het genezingsproces eerst zijn afgerond of duidelijk zijn wat de restklachten zijn.

Hoogte van smartengeld

Als er door juristen wordt gesproken over smartengeld wordt er altijd onderscheid gemaakt tussen compensatie voor het lichamelijk letsel dat is ontstaan en het emotionele letsel. De schade die als vergoeding voor lichamelijk letsel kan worden geclaimd is letselschade. Smartengeld gaat over een compensatie voor de emotionele schade. De hoogte daarvan is afhankelijk van talloze factoren, zoals de leeftijd van het slachtoffer, de duur van het lichamelijk herstel, de lengte van een opname in het ziekenhuis, eventuele zichtbare verminkingen, de invloed op het werk, hobby’s en andere vormen van vrijetijdsbesteding, etc. Daarom is het goed om je bij een claim professioneel juridisch te laten begeleiden.