Zaken Top
Image default
Transport en logistiek

Hoe kun je volle big bags het beste vervoeren?

Een volle big bag is groot en zwaar en kan tot wel 1500 kg aan materiaal bevatten. Niet iets dat je even oppakt en achter in de auto gooit. Dus hoe kun je volle big bags dan het beste vervoeren? En kun je dit zelf of is het beter om hier een gespecialiseerd bedrijf voor in te huren? In dit artikel alles dat je moet weten voor veilig en efficiënt transport van grote, volle big bags.

Wat heb je nodig voor het transport van een big bag?

Big bags worden gevuld met veelal los materiaal. Dat kan gaan om grotere stukken zoals tuinafval of gebroken puin. Maar ook grond, zand en grind worden er vaak in afgevoerd. Dat maakt een big bag tijdens het transport al snel instabiel. Het is dus belangrijk dat de zakken goed gezekerd worden zodat ze niet tijdens het transport kunnen verschuiven. Dit is een kunst op zich en vraagt om iemand met ervaring. De losse inhoud kan anders tijdens transport gaan schuiven waardoor de spanband zijn spanning verliest.

De meeste big bags hebben stevige draaglussen aan de bovenkant. Op die manier kun je een volle big bag met een heftruck eenvoudig optillen en inladen. Een andere veel gebruikte methode is door de big bag op een pallet te laten staan en deze met een palletwagen naar de vrachtwagen te brengen.

Uitbesteden bij een bedrijf

Gezien het materieel dat je nodig hebt om een volle big bag te vervoeren ligt het voor de hand om hier een bedrijf voor in te huren. Wanneer je dit zelf moet gaan regelen lopen de kosten flink op. En dat terwijl het gebruik van big bags voor het verzamelen van puin en ander bouwafval juist een kostenbesparende maatregel zou moeten zijn! Maar wat nu als je wel moet? Bijvoorbeeld omdat een bedrijf het op dat moment te druk heeft en pas over weken of zelfs maanden een keer tijd heeft? Gelukkig zijn er ook dan mogelijkheden om zelf je big bags af te voeren.

Big bags afvoeren als particulier

Wanneer je als particulier big bags gaat afvoeren moet je rekening houden met het gewicht van de volle zakken. Je hebt een grote aanhanger of liever nog een bakwagen met lift nodig om de zakken in te vervoeren. En spanbanden om de lading te zekeren. Omdat je waarschijnlijk geen heftruck of palletwagen in de schuur hebt staan is het voor particulieren aan te raden om kleinere zakken te gebruiken. een standaard big bag is 1 kuub en kan tot 1500 kg worden beladen. Er zijn ook half en kwart kuubs zakken verkrijgbaar. Deze zijn een stuk handzamer en makkelijker in te laden, ook wanneer je geen professionele laad- en losapparatuur hebt.