Zaken Top
Image default
Materialen

Wat kun je verwachten van een gieterij?

Ben je op zoek naar een specifieke set ijzeren gereedschappen die je in de winkel niet kunt vinden? Of heb je bepaalde machineonderdelen ontworpen die je graag zou willen laten maken? Dan ben je bij een ijzergieterij aan het juiste adres. Een professionele gieterij zet jouw plannen om in metalen producten van topkwaliteit. Lees hieronder meer over de werkzaamheden van een gieterij, en of zo’n gieterij je kan helpen bij de verwezenlijking van je ideeën.

De activiteiten van een gieterij samengevat

Kort gezegd kun je voor zo’n beetje ieder product van ijzer bij een gieterij terecht. Zo vervaardigt een ijzergieterij bijvoorbeeld de eerder genoemde machineonderdelen. Dit kunnen cilinders en zuigers zijn voor de auto-industrie. Maar ook leidingen, ventielen en kranen voor de zware industrie kun je bij veel gieterijen laten maken. Natuurlijk houden ze zich ook bezig met het maken van meer delicate producten. Ben je bijvoorbeeld arts en heb je een specifieke set scalpels of medische schroeven nodig, dan kun je deze ook bij de gieterij laten maken. Tot slot assisteert menige gieterij ook met grotere projecten zoals het maken van metalen beelden of hekwerk.

Gieten volgens de ‘verloren was-methode’

De verloren was-methode behoort tegenwoordig tot de meest populaire vormen van ijzergieten. Volgens deze methode wordt er eerst een gietmal gemaakt van was. Deze was is vrij eenvoudig in de juiste vorm te maken, en biedt bovendien de mogelijkheid om zeer gedetailleerde figuren in aan te brengen. Ook is een wassen mal nagenoeg perfect glad, wat resulteert in gegoten objecten die tot op de millimeter nauwkeurig zijn. Dit is natuurlijk van het grootste belang bij het maken van fijne gereedschappen en onderdelen die naadloos in elkaar moeten passen. Het feit dat een wassen mal resulteert in erg precieze objecten maakt ook dat het gietwerk relatief weinig nabewerking nodig heeft. Dit scheelt werk, wat zich voor klanten vertaalt in lagere kosten. Daarnaast betekent minder nabewerking ook minder gebruik en uitstoot van vervuilende stoffen.

Het werkproces kort uitgelegd

Een professionele gieterij zal niet zomaar je plannen aannemen en gelijk tot gieten overgaan. Voordat er ook maar een druppel vloeibaar ijzer gegoten wordt nemen experts van de gieterij eerst je plannen met je door. Deze experts weten namelijk als geen ander welke mix van staalsoorten het beste is om je plannen te concretiseren. Ook kunnen zij advies geven over de vorm van de producten, mocht een wijziging in deze vormgeving leiden tot meer stevigheid of duurzaamheid. Nadat de ontwerpplannen zijn vastgesteld kan de gieterij op basis hiervan een eerste voorserie producten gieten. Met deze voorserie kun je alvast testen of het gietwerk inderdaad aan je eisen voldoet, of dat er toch nog aanpassingen nodig zijn. Is de voorserie naar wens, dan vindt het daadwerkelijke gietproces plaats. Na het gieten zelf zijn er nog andere services die een gieterij kan leveren. Experts van de gieterij monteren bijvoorbeeld producten die uit verschillende gegoten onderdelen bestaan in elkaar. Ook kan de gieterij producten voorzien van een coating. Zo’n coating kan je producten beschermen tegen corrosie en krassen, maar kan ook ter verfraaiing worden aangebracht.