Zaken Top
Image default
Materialen

Gebruik van gasveren in de industrie

Gasveren, gewoonlijk gasactuatoren of telescopen genoemd, zijn een geweldige oplossing wanneer we een hulpmiddel nodig hebben dat het werk van menselijke spieren kan verlichten, maar we geen pneumatische of elektrische installaties kunnen gebruiken. Hierdoor kan het in sommige gevallen in een breder bereik worden gebruikt.

Gasveren zijn een concept dat veel mensen misschien vreemd of zelfs onnatuurlijk vinden. We associëren gasveren meestal met flexibele metalen elementen. Je vraagt ​​je misschien af ​​wat gasveren zijn en waarvoor deze wordt gebruikt. Welnu, deze elementen worden vaak ook wel gasactuatoren met een veer genoemd, of gewoon actuatoren. We hebben het over apparaten gevuld met lucht die het als energiedrager gebruiken. 

 De werking van gasveren

Net als bij klassieke veren werkt ook de actuator onder invloed van een externe kracht. Het veroorzaakt de beweging van de zuigerstang in het cilinderhuis. Door de beweging van de zuigerstang wordt het luchtvolume verminderd, wat natuurlijk leidt tot een toename van de druk. Zo ontstaat energie die op vele manieren kan worden gebruikt. Gasveren zijn vaak ‘verborgen’ in individuele toepassingen vanwege hun kleine formaat (de dikte van de elementen waaruit de gasveren bestaan). Hierdoor kunnen ze goed geïntegreerd worden in het ontwerp van de applicatie zonder veel ruimte in te nemen.

 Gasveer vereist nauwkeurige selectie

Goed gekozen gasveren zorgen voor een grote verbetering bij het werken met zware deksels, knikarmen of verstelbare bladen. Omdat gasveren niet de mogelijkheid hebben om een ​​externe voeding aan te sluiten, vereisen ze een nauwkeurige selectie. Elk veermodel wordt geselecteerd voor een specifieke toepassing qua lengte, slag en kracht. Dit betekent dat eventuele latere wijzigingen aan het opgetilde element kunnen leiden tot een onjuiste werking van de toepassing. Deze precisie is vereist bij het selecteren van gasveren voor vrijwel elke toepassing. 

Gasveer in de auto-industrie

De meest uiteenlopende toepassingen van deze veren zijn te zien in de auto-industrie. Ze werken zowel goed bij grootschalige productie van voertuigen (als actuatoren van het kofferdeksel in auto’s of motorkappen) als bij afzonderlijke projecten, bijvoorbeeld foodtrucks. Het voordeel hiervan is het eerder genoemde kleine formaat en geen extra voeding nodig. Door de specificiteit van de gasveer kunt u de kracht die nodig is om het deksel op te tillen goed verminderen (een element met een gewicht tot 100 kg kan worden bediend door een vrouw met een klein postuur).

 Selectie van gasveer voor een project

Gasveren worden ook veel gebruikt in productiebedrijven, bijvoorbeeld in zichtvensters op transport- of assemblagelijnen (roestvrij uitvoering in de voedingsindustrie ).Ze worden ook gebruikt voor alle soorten machinebeveiligingen, waarbij beperkte toegang tot de bedieningszone vereist is tijdens de werking van het apparaat. Ze kunnen ook worden gebruikt in toepassingen waarbij het opgetilde element werkt volgens het principe van verticale beweging, bijvoorbeeld montage met de zuigerstang naar beneden gericht.

Diverse toepassingen van gasveren

Gasveren worden geselecteerd voor diverse toepassingen. Als het gaat om het gebruik ervan, houd rekening hiermee:

  • het maximale aantal werkcycli per minuut mag niet meer zijn dan 5
  • ze kunnen niet als schokdemper werken
  • let op correcte montage van gasveren (onderste en bovenste montage in één as)
  • als er kans is op mechanische schade aan de zuigerstang, moet een beschermbuis worden gebruikt.