Zaken Top
Image default
Informatietechnologie

De voordelen van een ERP-systeem op maat

Werk je in de logistiek, bouw of in de transportsector? Dan is een ERP-systeem onmisbaar. Ook voor handels- en installatiebedrijven, groothandels en de zorg en de retailbranche is een ERP-systeem handig. Veel bedrijven kiezen daarom voor een ERP-systeem op maat, maar wat maakt een maatwerk ERP-systeem nou zoveel beter dan een standaard ERP-systeem?

Standaard ERP-systeem: generieke functionaliteiten, niet afgestemd op jouw individuele situatie

Exact is een voorbeeld van zakelijke software waarmee een ERP-systeem kan worden gebouwd. Zij bieden standaard ERP-pakketten voor bijvoorbeeld administratie, materiaalbeheer, verkoop, HR en financiën. Je hebt natuurlijk nog veel meer verschillende systemen die standaardpakketten aanbieden, die net iets van elkaar verschillen maar in de basis zijn ze hetzelfde. Ze zijn namelijk gemaakt om jouw diensten, administratie of productieproces te stroomlijnen, zodat je efficiënter kan werken. Een digital marketing agency die gespecialiseerd is in het bouwen van ERP-systemen kan je helpen met het maken van een goed functionerend ERP-systeem. 

Nadelen van een standaard ERP-systeem

Hoewel een standaard ERP-systeem aanvankelijk wellicht handig lijkt, kleven er ook een aantal nadelen aan. Zo betaal je mogelijk te veel voor jouw systeem omdat je een compleet pakket afneemt. Als je van de helft van de functionaliteiten geen gebruik maakt, is dat natuurlijk zonde van de investering. Daarnaast kost een ERP-systeem sowieso veel geld en  moet het geïmplementeerd en onderhouden worden. Een standaard ERP-systeem is dus absoluut handig, maar het is niet op jouw individuele wensen afgestemd. 

Maatwerk ERP-systeem: altijd de juiste functionaliteiten voor jouw bedrijf

Bij een maatwerk ERP-systeem worden de instellingen zo aangepast dat de functionaliteiten perfect aansluiten bij jouw bedrijf en wensen. Elke euro die geïnvesteerd wordt, zorgt er dus voor dat de dienstverlening precies past bij jouw administratie, diensten of productieproces. Het grote voordeel van een maatwerk ERP-systeem is dat het ‘gat’ tussen standaard ERP-systemen en maatwerk software gedicht wordt. Jouw bestaande softwarepakketten en bedrijfsprocessen worden naadloos gekoppeld met de nieuwe softwarepakketten en het zorgt ervoor dat er minder repetitief werk nodig is voor werknemers om hun taken naar behoren uit te voeren. Dit verkleint tevens de kans op menselijke fouten. Een maatwerk ERP-systeem bouwen valt onder webdevelopment en kan volledig aangepast worden naar jouw wensen. Hoewel het bouwen iets duurder is dan kiezen voor een standaard systeem, heb je hier op lange termijn meer profijt van omdat het de kans op menselijke fouten verlaagt en omdat het precies op jouw dienstverlening is afgestemd.

 

https://thesequel.nl/