Zaken Top
Image default
Grote bedrijven

Wat is een magazijnstelling?

Een magazijnstelling wordt ook wel een stellingkast genoemd. Ook staat het bekend al gewoon een ‘stelling’. Zo een stelling is een goed systeem. Het wordt gebruikt om goederen op te slaan. Deze goederen moeten vervoerd worden en opgeslagen worden op pallets, in bundels of per stuk. Een magazijnstelling kun je aanschaffen in een winkel. Dit zou een splinternieuw magazijnstelling kunnen zijn. Er zijn ook mogelijkheden om gebruikte magazijnstellingen aan te schaffen. 

Factoren 

Er zijn veel verschillende soorten stellingen. Elk soort kan gebruikt worden voor specifieke doeleinden. Om te kunnen bepalen welke soort stellingkast je moet gebruiken in een magazijn, zijn er bepaalde factoren waar gekeken naar moet worden. Zo moet je denken aan de beschikbare vloeroppervlakte en de aanwezigheid van een halkraan. Ook moet je rekening houden met de hoogte van het gebouw. Verder moet je de manier van in- en uitslag al goed onder ogen hebben. Hier zul je moeten nadenken over de goederen per pallet of wil je de goederen per los producten? Een ander factor is de roulatiesnelheid van de voorraad. Hierbij moet je dus nadenken hoelang de voorraad in het magazijn zal blijven liggen. De maten en gewichten van de producten speelt ook een belangrijke rol. De laatste factor zijn de kosten van materialen en installatie. Het moet namelijk niet veel te duur zijn. 

Doorrolstellingen

De doorrijstelling is een variant van de inrijstelling. Deze stelling bestaat uit een blok met palletstellingen. Hierin zijn zwaartekrachtbollen banen aangebracht. Aan de entry-zijde worden de pallets geplaatst. Hier worden dus de meeste pallets gezet. Deze pallets worden onder invloed van de zwaartekracht gerold over de rollenbaan. De pallets rollen dus eigenlijk zelf naar de andere kant toe. Aan de andere kant worden de pallets uitgenomen. Door middel van de doorrolstelling wordt FIFO gehanteerd. FIFO is first in first out. Dit houdt in dat alle goederen die eerst binnenkwamen ook weer als eerst naar buiten gaan.