Zaken Top
Image default
Gezondheidszorg

Hoe lang blijven goedkope vitamine pillen houdbaar?

Het lijdt natuurlijk geen twijfel dat je lichaam vertrouwt op de vitamines en mineralen in je voeding om optimaal te functioneren, al blijven deskundigen kibbelen over alle mogelijke gezondheidsvoordelen die vitamine pillen kunnen bieden. Maar dáár gaan we het vandaag niet over hebben, we iets vertellen aan mensen die bijvoorbeeld oudere of goedkope vitamines kopen in een online supplementen winkel.

Goedkope vitaminen over de houdbaarheidsdatum (THT)

Wat betreft de houdbaarheidsdatum van goedkope vitamine pillen kunnnen bedrijven kunnen ervoor kiezen om een ’ten minste houdbaar tot’ of ’te gebruiken tot’ datum op het etiket van een supplement te vermelden om aan te geven hoe lang een supplement naar verwachting ongeopend houdbaar is voordat de werkzaamheid onder de 100 procent van de vermelde hoeveelheid komt.

Daarnaast zijn bedrijven die deze data vermelden zijn verplicht om stabiliteitsgegevens te hebben om hun beweringen te ondersteunen. Maak je dus niet te veel zorgen, jouw goedkope vitaminen gaan waarschijnlijk langer mee dan je denkt. Sterker, goed bewaarde vitamines zijn waarschijnlijk tot twee jaar na de houdbaarheidsdatum veilig.

Hoe bewaar je vitamines?

Goed bewaren betekent dat je vitamines uit het zonlicht worden geplaatst, uit extreem warme temperaturen, en beschermd zijn tegen vochtigheid, zegt ze, wat betekent dat je medicijnkastje niet echt ideaal is. Bepaalde soorten vitamines en supplementen kunnen ook sneller vervallen dan andere. In water oplosbare vitamines, zoals B12 en vitamine C, zullen sneller hun werkzaamheid verliezen. Dat in vergelijking met in vet oplosbare vitamines, zoals vitamine A, D, E en K.

Probiotica

Probiotica, hoewel ze geen ‘goedkope vitaminen’ zijn, moeten misschien in de koelkast bewaard worden omdat ze levende bacteriën bevatten. Hun houdbaarheid is ongeveer een jaar, evenals vloeistoffen en oliën, die meestal sneller verlopen dan tabletten of capsules.

Kun je over de datum vitamines innemen?

Het innemen van over de datum vitamines wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar er zit een addertje onder het gras.  Vervallen vitamines worden niet giftig, maar verliezen hun kracht. Uitzonderingen op deze regel zijn als goedkope vitamines en supplementen worden bewaard in natte, hete of vochtige ruimtes en schimmel produceren. Beschimmelde vitamines moeten niet geconsumeerd worden.

Zwangere vrouwen en vitamines

Bedenk wel dat bepaalde groepen mensen een groter risico kunnen lopen dan anderen als ze verlopen vitamines innemen. Zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger proberen te worden zouden prenatale vitamines moeten nemen. De belangrijkste reden is foliumzuur. Dus als je vervallen vitamines neemt, krijg je misschien niet alle voedingsstoffen binnen die je baby nodig heeft voor een goede ontwikkeling, vooral als je al een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen in je dieet.

Mensen met een vitamine tekort

Dit geldt ook voor mensen die mogelijk een vitamine tekort hebben. Mensen met malabsorptie in hun maag of darmen, zoals patiënten na een gewichtsverliesoperatie of patiënten met maag-darmproblemen, hebben robuuste vitaminesuppletie nodig om de tekorten op peil te houden. Bovendien hebben patiënten met osteoporose voldoende calcium en vitamine D nodig om hun botten gezond te houden.

Overleg met je huisarts

Om het zekere voor het onzekere te nemen, moet je altijd met je huisarts overleggen of je vervallen vitamines mag innemen als je regelmatig suppletie nodig hebt. Hij of zij zal je in de juiste richting sturen – en waarschijnlijk naar een vers flesje.

Ontdekker vitamines Gerrit Grijns

Oud-rector magnificus Gerrit Grijns is door Resource in 2018 uitgeroepen tot de grootste Wageningse wetenschapper. Grijns staat aan de wieg van de vitamine leer en ontdekte vitamine B1

Over de datum vitamines wel of niet?

Kortom: De meeste goedkope vitamines zijn veilig tot twee jaar na de vervaldatum (tenzij ze schimmel bevatten), maar kunnen na verloop ook van tijd minder krachtig worden. Zwangere vrouwen en mensen die regelmatig suppletie nodig hebben vanwege een tekort, moeten met hun arts overleggen voordat ze goedkope of vervallen vitamines gebruiken.