Zaken Top
Image default
Bouw en onderhoud

Waar moet u op letten bij aanschaf van een aanhangwagen?

Bent u voornemens om een aanhangwagen aan te schaffen? Een aanhangwagen kan een belangrijke bijdrage leveren aan uw werkzaamheden. Wat u ook moet vervoeren, dit kan vrijwel altijd met een aanhangwagen. De goederen die u wilt vervoeren zijn van belang bij de keuze van een aanhangwagen. U baseert het gewicht en de afmetingen van een aanhangwagen hierop. Op welke punten of aanhangwagen onderdelen moet u letten bij aanschaf van een aanhangwagen?

 

Het gewicht van de aanhangwagen

Wat wilt u voornamelijk vervoeren, wat is het gewicht hiervan en wat is het gewicht van uw aanhangwagen? Dit zijn erg belangrijke vragen om te beantwoorden. Het kan namelijk zomaar zijn, dat het gewicht (inclusief gewicht aanhangwagen zelf) het maximale trekgewicht van een auto of bus overschrijdt. Komt u boven een grensgewicht uit, dan kan het ook zijn dat u een speciaal rijbewijs nodig heeft. Kortom, één van de belangrijkste aanhangwagen onderdelen waar u op moet letten, is het gewicht. Het eigen gewicht staat altijd vermeld op COC verklaring (Certificate Of Confirmity) van de aanhangwagen, dit is het officiële fabrieksdocument. Als men het over het bruto laadvermogen heeft, dan is dit het laadvermogen inclusief het eigen gewicht van de aanhangwagen.

 

Een bakwagen of een plateauwagen?

Een bakwagen is een aanhangwagen die u vaak voor particulier gebruik ziet. Het kenmerk is dat de laadbak zich tussen de wielen bevindt. Het voordeel hiervan is de lage laadvloer, gemiddeld ongeveer 50 cm. van de vloer. Nadeel is dat u de zijwanden niet kunt openen en de bakwagen is door de wielen aan de zijkant extra breed. Tevens kan een bakwagen een beperkt gewicht vervoeren. Bij een plateauwagen zit de laadbak boven de wielen en de assen. Hiermee creëert u meer ruimte. De laadbak is weliswaar hoger op circa 70 cm. van de grond, maar u kunt de voor- of achterzijde neerklappen. Met bepaalde aanhangwagen onderdelen zoals oprijplaten, kunt u verrijdbare goederen of voertuigen gemakkelijk op de aanhangwagen plaatsen. Met een plateauwagen kunt u hogere gewichten vervoeren.

 

Zijn mogelijke aanhangwagen onderdelen gemakkelijk verkrijgbaar?

De ouderdom en het merk van de aanhangwagen kunnen van belang zijn, als het gaat om de beschikbaarheid van de diverse losse onderdelen van een aanhangwagen. Als er onderdelen stuk gaan, dan heeft u reserve-onderdelen nodig en die moeten ruim voorradig zijn bij een aanhangwagen groothandel. Dit is bijvoorbeeld erg van belang bij onderdelen voor het remsysteem van een aanhangwagen en het hydraulische systeem, als u te maken heeft met een kipper.