Zaken Top
Image default
Bedrijven en samenleving

Tips om de luchtkwaliteit thuis en op werk te verbeteren

Tips om de luchtkwaliteit thuis en op werk te verbeteren

 

Wist je dat je je niet goed kan voelen door een slechte luchtkwaliteit tijdens het werk? Je kan er bijvoorbeeld hoofdpijn en een verkeerde ademhaling van krijgen. En van een verkeerde ademhaling kan je vele andere lichamelijke en geestelijke klachten krijgen. Het is goed om aan de slag te gaan met luchtkwaliteit meten in huis of op kantoor, zeker als je door de lockdown genoodzaakt bent veel thuis te zijn of tijdens je werkdagen op kantoor. Hoe meet je de kwaliteit en hoe kan je de kwaliteit verbeteren? Bereid je metingen bijvoorbeeld goed voor, ga voor het juiste meetapparatuur en wees je bewust van het gevaar van vocht. In dit artikel word je op weg geholpen naar een betere luchtkwaliteit in je huis en op kantoor.

Een goede voorbereiding voor meten van luchtkwaliteit

Voordat je begint met meten moet je jezelf afvragen wat voor stof je graag wilt meten. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen hoe hoog de kwaliteit moet zijn van de meting en hoe je de resultaten af wil lezen. Maak hier echt een keuze in. Het is namelijk niet mogelijk om allerlei stoffen en op de meest accurate wijze te meten. Waardes zullen altijd iets afwijken van de werkelijkheid, maar kunnen eventueel gevaar goed detecteren. Bedenk ook waar je het beste kan meten. Dichtbij een raam zijn de uitkomsten anders dan als je bijvoorbeeld middenin een ruimte meet. De concentratie van stoffen heeft bepaalde foutmarges en kan verschillen per plek, tijdstip, afstand tot de bron en de hoeveelheid uitstoot.

Kies het juiste meetapparatuur om de luchtkwaliteit te meten

Voor het meten van de luchtkwaliteit kan je bijvoorbeeld kijken naar stikstofdioxide, ozon en een deel van fijnstof. De sensoren hiervan zijn vrij betrouwbaar en op veel plekken te koop. Houd er bij fijnstof wel rekening mee dat dit enorm kleine deeltjes zijn en dat een deel daarvan te klein is om te registreren. Als je roet wil meten, kan je sensoren en meetapparatuur aanschaffen. In het laatste geval moet je wel bijna dagelijkse een filter vervangen. Dit vraagt dus veel tijd en discipline. Als je het ziet als extra check en af en toe wil uitvoeren, is dit dus geen handige oplossing. Er bestaan ook apparaten om ozon, luchtvochtigheid en temperatuur te meten of zelfs een apparaat dat meerdere metingen tegelijkertijd uit kan voeren.

Let op het vochtgehalte

Vocht is een slechte raadgever! Veel activiteiten (zoals koken, zweten, of tafeltennissen tijdens de werklunch) verhogen de luchtvochtigheid. Een te hoge luchtvochtigheid is een perfecte situatie voor bacteriën, schimmels en huiszwam. Een te droge lucht is ook niet goed voor jezelf. Het heeft effect op je ademhaling en kan hoofdpijn veroorzaken. Let dus goed op het vochtgehalte door regelmatig de luchtkwaliteit te meten. Ziek worden door de toestand in je eigen huis of op kantoor wil je natuurlijk niet.

 

Je weet nu wat je moet doen om de luchtkwaliteit onder controle te houden. Bereid de metingen goed voor, kies voor het goede apparatuur en vocht moet je in de gaten houden.