Zaken Top
Image default
Bedrijven en samenleving

Jongeren helpen aan een betere toekomst

Het leven is voor jongeren niet altijd even makkelijk. Er zijn heel wat zaken die er op hen afkomen, waarbij er genoeg jongeren zijn die er moeite mee hebben om dit goed af te handelen. Het is dan belangrijk dat deze jongeren een goede ondersteuning krijgen. Ben jij iemand die graag met deze doelgroep wil werken en zo echt iets wil betekenen in hun leven? Dan zijn er meerdere beroepen die jou de mogelijkheid geven dit te bereiken. Zo kan je bijvoorbeeld als jeugdconsulent via Joinuz aan de slag gaan. Dit is een functie waarbij je jongeren steunt in hun ontwikkeling en hen helpt problemen op te lossen of zelfs te voorkomen. We vertellen je graag meer over wat het werk van een jeugdconsulent precies inhoudt.

Wat houdt een baan als jeugdconsulent precies in?

Als jeugdconsulent heb je een verantwoordelijke functie. Je bent dan een professional die erin is gespecialiseerd om jongeren, maar ook hun families, te ondersteunen en begeleiden. Je bekijkt samen met hen wat voor uitdagingen ze dagelijks tegenkomen en door welke problemen ze geplaagd worden. Het is zodoende jouw taak ervoor te zorgen dat jongeren in een veilige omgeving op kunnen groeien. Belangrijke speerpunten hierbij zijn onder andere hun ontwikkeling, veiligheid en welzijn. Zo ben je onder andere bezig om jongeren individueel te begeleiden en ze advies te geven, maar ook het coördineren van een samenwerking tussen verschillende hulpverleningsinstanties behoort tot je verantwoordelijkheden.

Wat zijn de taken van een jeugdconsulent?

Een jeugdconsulent heeft meerdere taken te vervullen.

  • Zo voert een jeugdconsulent intakegesprekken met jongeren en hun familie, waarbij wordt gekeken wat er speelt en wat er nodig is.

  • Je bent verantwoordelijk voor het opstellen van een begeleidingsplan, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke omstandigheden van de betreffende jongere.

  • Zit jouw cliënt met een persoonlijk of sociaal probleem, dan is het aan jou om emotionele ondersteuning te bieden of advies te geven.

  • Er moet een hulpverleningstraject worden gecoördineerd, waarin wordt samengewerkt met andere professionals. We hebben het dan onder andere over maatschappelijk werkers, psychologen en onderwijsdeskundigen.

  • Analyseren of de ondersteuning die wordt geboden ook daadwerkelijk voldoende effect heeft.

Welke stappen moet je nemen om jeugdconsulent te worden?

Jeugdconsulent is een functie die je niet zomaar kunt bekleden. Je hebt hiervoor een relevante opleiding nodig. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding op het gebied van sociaal werk, pedagogiek, psychologie of een van de vergelijkbare vakgebieden. In de regel wordt er door bedrijven en organisaties ook gevraagd om praktijkervaring. Deze doe je op met werk binnen de jeugdzorg, maar ook als je stage loopt bij een organisatie binnen deze sector.

Wil jij je laten detacheren als jeugdconsulent?

Als je wil werken als jeugdconsulent, dan heb je meerdere opties. Zo kan je bijvoorbeed aan de slag in dit beroep op basis van detachering. Er zijn meerdere detacheringsbureaus die gespecialiseerd zijn in banen bij de gemeente, waar in de regel ook regelmatig jeugdconsulenten worden gezocht. Joinuz detachering is zo’n bureau, waar altijd ervaren, enthousiaste professionals worden gezocht. Als je werkt via een detacheringsbureau, dan zal je normaal gesproken vooral kortlopende opdrachten invullen. Je kan daarnaast ook langere tijd voor dezelfde opdrachtgever werken. Dit kan zelfs zo goed bevallen dat je vast in dienst treedt. De mensen van Joinuz vertellen je graag meer over wat er allemaal mogelijk is op dit gebied. Wellicht hebben ze zelfs al meteen een functie voor je beschikbaar.