Zaken Top
Image default
Auto-industrie

Specialisten in perslucht

Met name professionals maken voor het aandrijven van gereedschap vaak gebruik van perslucht. Dat is lucht, die door een compressor onder druk wordt gebracht. Doordat de lucht in het gereedschap expandeert wordt het gereedschap aangedreven. De range aan gereedschappen die op perslucht werken is heel groot. Dat kunnen hele kleine gereedschappen zijn, zoals een kleine verfspuit, maar ook hele zware, zoals boorhamers en drilboren. Het is niet gemakkelijk om een geschikte installatie te vinden die perslucht op het juiste niveau en in de juiste hoeveelheid kan produceren. Van Elewout Kompressoren is daarin gespecialiseerd. Dat bedrijf kan voor elke situatie een persluchtinstallatie bouwen.

Schroefcompressor

Voor een stabiele persluchtvoorziening wordt meestal een schroefcompressor gebruikt. De techniek die in deze apparaten wordt gebruikt is voor grote en kleine compressoren hetzelfde. De lucht wordt door middel van één of meerdere schroeven in elkaar gedrukt en kan via een expansievat naar een stuk gereedschap worden geleid. Het expansievat is nodig om plotselinge variaties in de luchtdruk op te vangen. Als een schroefcompressor op de juiste manier wordt gebruikt kan hij jarenlang storingsvrij draaien. Er zijn mobiele versies van deze compressor, maar er zijn ook vaste installaties, die werken met een schroefcompressor.

Aanschaf

Voordat je als bedrijf besluit om een schroefcompressor aan te schaffen is van belang om de mogelijkheden goed te onderzoeken. Zo’n compressor vraagt om een grote investering en daar wil je zo lang mogelijk plezier van hebben. Maak dus vooraf goede inschattingen van de maximale hoeveelheid lucht die er moet worden geleverd en onder welke druk die moet staan. Het is ook goed om wat verder naar de toekomst te kijken. Als je verwacht dat je bedrijf snel gaat groeien is het de moeite waard om daar bij de aanschaf van een schroefcompressor alvast rekening mee te houden. Een iets zwaarder uitgevoerde schroefcompressor is namelijk goedkoper dan dat je over enkele jaren een tweede installatie moet aanschaffen.