Zaken Top
Image default
Auto-industrie

Hoe kun je eenvoudig de BPM berekenen?

Een nieuwe auto kopen is vaak een zoektocht naar het beste merk, je favoriete model en natuurlijk de juiste uitvoering. In sommige gevallen vind je de auto van je dromen niet in Nederland, maar in het buitenland. Als je tot aankoop overgaat, betekent dit dat je een auto moet importeren om een Nederlands kenteken te kunnen krijgen. Als je dat gaat doen, is het goed te weten dat je dan rekening moet houden met de BPM berekenen. Dit kan eenvoudig met de BPM calculator.

Waarom moet je BPM berekenen?

Bij het aankopen van een auto in Nederland is de BPM, dat staat voor belasting personenauto’s en motorrijtuigen, in de aanschafwaarde al meegerekend. Hier merk je dus eigenlijk niets van. Maar deze BPM is een Nederlandse belasting en geldt dus niet voor auto’s die in het buitenland verkocht worden. Op het moment dat je een auto importeert, moet je de BPM alsnog gaan betalen, zodat je een Nederlands kenteken kunt krijgen. Het BPM berekenen met de BPM calculator is dus noodzakelijk om te bepalen wat de hoogte van het bedrag is dat je bij het importeren van je auto verschuldigd bent.

Wat is het toelatingsjaar van de auto?

Sinds juli 2020 zijn er een aantal regels veranderd die van invloed zijn op het BPM berekenen. Waar voorheen altijd de nieuwwaarde van de auto de basis was voor de vaststelling van de hoogte van het BPM-bedrag, wordt nu gekeken naar de CO2-uitstoot. Maar dit geldt alleen voor auto’s met een toelatingsjaar vanaf juli 2020. Kort gezegd is het dus belangrijk dat je weet wat het bouwjaar van je auto is. Is het een oudere auto? Dan kun je nog gebruikmaken van de oude methode voor het BPM berekenen. Een nieuwe auto importeren gaat makkelijker met een BPM calculator.

BPM calculator voor het importeren van een auto

Als we ervan uitgaan dat je een auto met een toelatingsjaar van voor juli 2020 importeert, dan kun je erop rekenen dat het BPM bedrag wordt vastgesteld aan de hand van een vaste tabel, waar een cataloguswaarde voor ieder merk en type auto is bepaald. Vervolgens is voor ieder bouwjaar een afschrijvingspercentage van toepassing. Dit zijn standaard bedragen en percentages, waarbij bijvoorbeeld geen rekening gehouden wordt met het aantal kilometers dat de auto heeft gereden. Of met de vraag of de auto in het verleden schade heeft gehad. Het gevolg kan dus zijn, dat je in verhouding tot de werkelijke waarde van de auto, een fors bedrag aan BPM moet betalen.

Kun je met BPM berekenen voorkomen dat je teveel moet betalen?

Om te zorgen dat je BPM betaalt dat in verhouding is met de waarde van je auto, waarbij dus rekening gehouden wordt met de individuele kenmerken van de auto, is het mogelijk om een maatwerk BPM bereken toe te passen. Hier wordt dan niet gekeken naar standaarden als cataloguswaarde en afschrijvingspercentages, maar naar de werkelijke handelswaarde. Want een kilometerstand kan voor de waarde van een auto bijvoorbeeld heel bepalend zijn. De Nederlandse douane heeft deze methode van BPM berekenen officieel erkend. Dus als je een tweedehands auto in het buitenland koopt, is het altijd de moeite waard om te kijken welke vorm van BPM berekenen met de BPM calculator voor jou het voordeligst is.